Mikä on asianajaja?

Asianajaja, lakimies, varatuomari, juristi, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, tuomari, oikeustieteen maisteri. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Usein maallikolla edellä mainitut termit menevät helposti sekaisin.

Lakimies, juristi ja oikeustieteen maisteri viittaavat samaan asiaan eli juristin koulutuksen saaneeseen henkilöön. Juristi on ylemmän oikeustieteellisen tutkinnon suorittanut henkilö. Juristin tutkinto pätevöittää moniin eri ammatteihin. Kaikki juristit eivät toimi oikeudellisen neuvonannon parissa, vaan heitä on myös elinkeinoelämän ja järjestöjen palveluksissa.

Asianajajan titteliä saa käyttää henkilö, joka on Suomen Asianajajaliiton jäsen ja merkitty asianajajaluetteloon. Asianajajaksi voidaan hyväksyä 25 vuotta täyttänyt henkilö, joka on suorittanut juristin tutkinnon ja asianajajakokeen. Lisäksi edellytetään, että henkilö on saavuttanut asianajajan toimen harjoittamiseen tarvittavan taidon sekä riittävän käytännöllisen kokemuksen. Tällainen kokemus katsotaan olevan henkilöllä, joka on vähintään neljä vuotta toiminut asianajollisissa tehtävissä.

Asianajajien toimintaa ohjaavat Asianajajaliiton säännöt, asianajajalaki sekä hyvää asianajajatapaa koskevat ohjeet. Asianajajien toimintaa valvoo valtioneuvoston oikeuskansleri, asianajajayhdistyksen hallitus ja valvontalautakunta. Jos asianajajan katsotaan menetelleen hyvän asianajajatavan vastaisesti hänelle voidaan määrätä kurinpidollinen seuraamus. Kurinpidollisia seuraamuksia ovat huomautus, varoitus, seuraamusmaksun määrääminen ja asianajajaliiton jäsenyydestä erottaminen.

Asianajajan titteli on eräänlainen laadun tae. Kääntyessäsi asianajajan puoleen tiedät, että henkilöllä on osaamista oikeudellisten asioiden hoitamisesta ja että hänen toimintaansa tarkasti valvotaan. Asianajajan puoleen kääntyessäsi tiedät, että asiasi on ammattilaisen käsissä.

Takaisin ylös